ACTIVITĂŢI ECOSCOALA

Ziua mediului: Vizită la Agenţia de Protecţie a Mediului Botoşani

Data: 30 mai 2013

Clasa : a V-a de la C.N. “A.T. Laurian” Botosani

Obiective:- informarea elevilor despre rolul Agenţiei de Protecţie a Mediului Botoşani

Mod de desfasurare: – vizitarea Agenţiei de Protecţie a Mediului Botoşani în cadrul Saptămânii  Porţilor Deschise (27 mai-5 iunie 2013).

Imagine1539 Imagine1541 Imagine1543  Imagine1545 Imagine1548Imagine1542

Activitatea: Ziua Biodiversităţii

Concursul  de desene: ” Apa şi biodiversitatea”  organizat de APM Botoşani

Participanţi : elevii clasei a VI-a de la C.N. “A.T. Laurian”

Premii: Premiul I: Belecciu Fabian

Premiul II:Brânzei Bianca

Imagine1499 Imagine1506 Imagine1510 Imagine1507

http://stiri.botosani.ro/stire/54149/Ziua+Internationala+a+Biodiversitatii%2C+marcata+si+la+Botosani.html

 

Realizare pliant: ” Biodiversitate botoşăneană”

de catre elevii clasei a XI-a A de la C.N. “A.T. Laurian”

ziua bio1  ziua bio2

Activitatea :           ZIUA PĂMÂNTULUI 22 aprilie 2013

Ziua Pam

     În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mișcare s-a născut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, ”Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată ”semn al prosperității”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des.

     Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri. După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

Apărută în 1970, această zi simbolizează lupta împotriva poluării şi problemelor climatice. Tema propusă pentru celebrarea Zilei Pământului 2013 este Faţa schimbărilor climatice”.

Schimbările climatice au multe feţe.

Un bărbat din Maldive care îşi face griji pentru mutarea familiei sale, din cauza creşterii nivelului mării, un fermier din Kansas care luptă pentru a face faţă cheltuielilor cu culturile din cauza ravagiilor secetei prelungite, un pescar de pe râul Niger ale cărui plase de multe ori sunt goale, un copil din New Jersey care şi-a pierdut casa într-o super-furtuna, o femeie din Bangladesh care nu poate obţine apă proaspătă din cauza frecventelor inundaţii şi cicloane …
Şi nu sunt numai chipuri umane. Ci este ursul polar din regiunea arctică în topire, tigrul din ameninţatele păduri de mangrove ale Indiei, balena din Atlanticul de Nord în încălzire, urangutanul din pădurile indoneziene segmentate de mai multe incendii şi secete frecvente…
Aceste chipuri ale schimbărilor climatice se înmulţesc în fiecare zi. Pentru mulţi, schimbările climatice pot părea de multe ori îndepărtate şi neclare – o problemă vagă şi complexă pe care nepoţii noştri o vor avea de rezolvat. Dar asta doar dacă sunt încă suficient de norocoşi pentru a fi izolaţi de toate consecinţele sale. Schimbările climatice au efecte foarte reale asupra oamenilor, animalelor, a ecosistemelor şi a resurselor naturale de care depindem cu toţii. Necontrolate, se vor răspândi ca focul. Din fericire, alte feţe ale schimbărilor climatice sunt, de asemenea, multiplicate în fiecare zi.
Fiecare persoană care contribuie la remedierea problemei este, de asemenea, o faţă a schimbărilor climatice: antreprenorii care înţeleg posibilitatea de a crea noua economie verde, activiştii care organizează acţiunea comunitară şi campanii de conştientizare, inginerii care proiectează tehnologia curată a viitorului, funcţionarii publici care luptă pentru legi legate de  schimbările climatice şi eforturile pentru atenuare, oamenii de rând care se angajează să trăiască durabil …
Pe 22 aprilie 2013, mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume vor lua parte la a 43-a aniversare a Zilei Pământului. De la Beijing la Cairo, Melbourne la Londra, de la Rio la Johannesburg, New Delhi la New York, comunităţile de pretutindeni îşi vor exprima preocupările lor pentru planetă, şi luarea măsurilor pentru a o proteja.

Activitatea: Concurs “De unde începe comportamentul ecologic?

Tipul activităţii: concurs

Grup ţintă: clasa a V-a

Loc de desfăşurarea: Corp C, Colegiul “A.T. Laurian” Botoşani

Durata: 90 de minute

Prof. coordonator: Teodora Estera Ursulică

Obiective:

–          Să cunoască importanţa reciclării deşeurilor

–          Să identifice categorii de deşeuri: biodegradabile, inerte, toxice

–          Să îşi formeze comportamnete ecologice şi de lucru în echipă

Mod de desfăşurare: pe echipe de câte 5 elevi

Echipa1: Aţurcănitei Antonia

Palade Denis

Hobjilă Ştefan

Corneschi Oana

Colodiuc Mihnea

Echipa 2: Burcă Olivia

Pînzariu Daria

Oruc Eva

Gireadă Emilia

Ghineţ Smaranda

Juriu: Aniculăese Codrin

Artimon Bogdan

Stratulat Ilinca

Mutu Georgiana

Rezultate: Comportamente ecologice formate elevilor

Diplome : Locul I- echipa 1 (51, 7 puncte)

Locul II- echipa 2 (50 puncte)

Fotografii

Imagine1311 Imagine1312 Imagine1313 Imagine1315 Imagine1316    Imagine1328

Imagine1321 Imagine1322 Imagine1325

Foto: Teodora Ursulică

Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s